Βιβλιογραφία

Μεταπτυχιακή εργασία σχετικά με τη συμβολή του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην επανάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας. Συγγραφέας την μεταπτυχιακής εργασίας είναι ο Αντωνάκης, Ζαχαρίας και το ψηφιακό αρχείο ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επιστολή του Οδυσσέα Ανδρούτσου προς τους Γαλαξιδιώτες λίγες μέρες πριν την Ελληνική Επανάσταση, ώστε να τους ξεσηκώσει για τον αγώνα. Στην επιστολή κάνει λόγο και για τον Πανουργιά, λέγοντας πως είναι φοβιτσιάρης και να μην τον ακούνε, παρά να ακούνε τον Γκούρα. Το άρθρο είναι γραμμένο στο Περιοδικό Ακρόπολις Φιλολογική(Vol 1, No 3 (1888); σελ. 42-43). Ανήκει στη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών - ΠΛΕΙΑΣ

 

altΣτο απόσπασμα αυτό περιγράφεται η συμβολή της Φωκίδας στην Ελληνική Επανάσταση. Το βιβλίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

altΤο βιβλίο περιέχει το έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σχετικά με τον Αθανάσιο Διάκο και τον Αστραπόγιαννο. Το βιβλίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ανήκει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google.

alt  Τα απομνημονεύματα του  ήρωα του 1821 Μακρυγιάννη, περιέχει πολλές ιστορικές πηγές για τη συμβολή της Άμφισσας και της γύρω περιοχής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

 

 

 

 

 

altΤο έργο είναι γραμμένο από τον Αναστάσιο Γούδα και περιγράφει τις ζωές ηρώων της Επανάστασης του 1821. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται βιογραφικά στοιχεία από τους ήρωες της περιοχής Ανδρούτσους, Πανουργιάδες, Δυοβουνιώται, Αθανάσιο Διάκο.

Ανήκει στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

Το βιβλίο προβάλλει μία άλλη άποψη για τον ήρωα του 21 Πανουργιά, καθώς και περιγράφει την απελευθέρωση της πόλης της Άμφισσας.

Γράφτηκε από τον George Finlay το 1861 ανήκει στη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google και το πρωτότυπο ανήκει στο University of Michigan. Είναι γραμμένο στην Αγγλική Γλώσσα.

 

 

 

 

Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΕΡΡΑΙΒΟ και περιγράφει μάχες από το 1820 μέχρι και το 1829 στο Σούλι και την Ανατολική Ελλάδα.

Το βιβλίο ανήκει στη ψηφιακή συλλογή της Google ενώ το πρωτότυπο ανήκει στη Bavarian State Library.

Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι μάχες: η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, η μάχη της Πανάσσαρης, η μάχη της Άμπλιανης, η μάχη της Σκάλας,  η μάχη του Προφήτη Ηλία

 

 

 

 

Το βιβλίο περιέχει βιογραφίες ηρώων της επανάστασης του 1821. Από τη περιοχή της Φωκίδας περιέχει τις βιογραφίες του Αθ. Διάκου, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Ιωάννη Δυοβουνιώτη. Ανήκει στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και γράφτηκε από τον Φιλαδελφεύ Αλέξανδρο.

 

 

 

 

Το περιοδικό αυτό περιέχει άρθρα για τη πολεμική τέχνη και περιγραφές από μάχες. Αφιερώνει ένα ολόκληρο άρθρο για την ναυμαχία της Αγγάλης (Ναυμαχία Σκάλας των Σαλώνων). Δημοσιεύτηκε το 1829 και είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα. Ανήκει στη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google, ενώ το πρωτότυπο στο Harvard University.